Care sunt principalele surse ale celulelor stem?

Celulele stem reprezinta cea mai moderna modalitate de a trata diferite afectiuni serioase si devin din ce in ce mai cunoscute de la o zi la alta. In prezent pot fi tratate peste 80 de boli si se asteapta ca in anii ce urmeaza aceasta lista sa creasca considerabil, celulele stem avand rolul de a le inlocui pe cele care au avut de suferit in urma unor afectiuni sau accidente, iar in prezent se asteapta solutii pentru a trata diabetul de tip 1, Parkinson, Alzheimer, diferite forme de cancer, osteoporoza si nu numai.

Asadar, aceste celule stem au posibilitatea de a se transforma in tesuturi noi pentru a fi folosite in transplanturi si alte conditii. In acelasi timp, poti afla la www.stemsure.ro faptul ca celulele stem se dovedesc a fi o solutie ideala pentru testarea efectelor a noilor medicamente, fara a mai fi nevoie de apelarea la cobai. Acestea sunt prelevate din corpul nostru, urmand a capata functiile specializate ale celor pe care le-au generat, iar in conditiile adecvate se pot diviza pentru a forma alte celule. Exista doua posibilitati, de a deveni doar anumite tipuri de celule, fie poate capata orice functie se doreste, iar nicio alta celula din organism nu are aceasta abilitate de regenerare.

Diferite surse

Celulele stem embrionare sunt cele care sunt considerate pluripotente, adica se pot diviza in diferite alte celule din corp, iar aceasta versatiliate permite vindecarea si regenerarea tesuturilor si organelor afectate. Exista si celule stem adulte, care se gasesc in diferite locuri precum maduva osoasa, insa in comparatie cu cele embrionare, acestea nu pot avea decat functiile limitate ale celulelor din care au fost prelevate. Un alt exemplu este reprezentat de celulele stem pluripotent induse, care presupun ca celulele adulte obisnuite sa fie reprogramate pentru a deveni celule stem, capatand functiile avute de cele embrionare.

Cordonul ombilical

Una dintre cele mai bogate surse de celule stem a fost descoperita in sangele cordonului ombilical imediat dupa nastere, motiv pentru care procedura de prelevare devine din ce in mai populara intrucat daca nu este pusa in practica, aceasta sursa este irosita. De asemenea, procedura este foarte simpla, fiind de ajuns cateva zeci de minute pentru obtinerea cantitatii necesare, urmand ca mai apoi celulele stem sa fie stocate sau folosite in diferite conditii.

Stocare

Exista doua posibilitati de stocare a celulelor stem, in bancile publice si cele private, diferenta fiind reprezentata de faptul ca in prima situatie donatiile se fac in mod anonim, ceea ce presupune ca ulterior oricine se va putea folosi de celule. In schimb, in cazul bancilor private, celulele stem sunt pastrate si folosite doar atunci cand doresc donatorii, dar pentru a afla mai multe poti apela la www.stemsure.ro unde gasesti toate informatiile de care ai nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Tata si de ce sunt cum sunt
Next post Acesta este mai mult decat un obicei urat
May 2018
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031